2500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ!

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir? Farkı Nedir?

06-04-2022 12:49
Erken Hasat Zeytinyağı Nedir? Farkı Nedir?

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

Polifenol açısından zengin erken toplanıp sıkılan natürel sızma zeytinyağı türüne erken hasat zeytinyağı adı verilir. Asit değeri maksimum % 0,4 olur. Günümüzün en iyi sıkım teknolojisi, Kontinü makinelerde soğuk sıkılarak elde edilen sızma zeytinyağıdır. Erken hasat zeytinyağı diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha sağlıklı olduğuna dair bilimsel açıklamalar yapılmıştır. Erken hasat zeytinyağını diğer zeytinyağından ayırmanın en önemli farkı kokusu ve rengidir. Adından da belli olacağı gibi erken hasat zeytinyağının hasat zamanı diğer zeytinyağlarına göre farklılık gösterir.

Günümüzde erken hasat zeytin, Ekim ile Kasım ayları arasında yağlanmaya başlayınca toplanma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Böylelikle hasat edilen zeytinlerden zeytinyağı elde edilir. Ancak erken hasat zeytinyağı için hasat zamanı Ekim ayında yani zeytinler henüz yeşilken yapılır. Bu aşamada henüz olgunlaşmamış zeytinler için diğer zeytinyağı türlerinde de olduğu gibi elde edilen aşamalar uygulanır. Bu aşamalar sırasıyla Kontinü sistemde şöyledir; hazneye dökülen zeytinler yıkama makinelerinde yıkandıktan sonra kırılıp ezilerek hamur halde malaksöre dökülür, Malaksörlerde zeytin hamuru yoğurulur, ardından Dekantör yardımıyla yağ hamurundan ayrılır ve Seperatöre filtreleme aşamasına geçer. Tüm bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra kalite kontrol testleri yapılarak ambalajlanır.

 

Erken Hasat Zeytinyağının Farkı Nedir?

Zeytin ağacının hasat zamanı meyvenin hangi amaç için kullanacağına göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal bir zeytinyağı Kasım ile Ocak ayları arasında gerçekleştirilirken erken hasat zeytinyağı Eylül-Ekim aylarında gerçekleştirilir. Erken hasat zeytinyağı için elde edilen zeytin olgunlaşmamış yani yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıda olur. Ancak diğer zeytinyağlarında yağ miktarı daha fazla olurken erken hasat zeytinyağında ya miktarı daha az olmaktadır. Buna rağmen fenolik bileşikler bakımından zengindir ve sağlık açısından büyük önem taşır. Bilindiği üzere hasat zamanının farklı olması sebebiyle erken hasat zeytinyağı polifenol açısından zengindir. Periferal, bitkiye yeşil rengi veren antioksidan özelliği taşıyan önemli bir özelliğe sahiptir.

Günümüzde erken hasat zeytinyağının nerelerde kullanılması gerektiği merak içerisinde araştırılıyor. Erken hasat zeytinyağı diğer zeytinyağı türlerine göre daha lezzetli bir yapıya sahiptir. Böylelikle bu zeytinyağını hem sıcak hem de soğuk yemeklerde, salatalarda kullanabilir ve yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Özellikle kahvaltı yada salata gibi soğuk lezzetler de kullanarak yoğun aromasının tadını alabilirsiniz. Aynı zamanda erken hasat zeytinyağı fırın ocak ya da ızgara tariflerinde de birçok kişi tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Erken Hasat Zeytinyağı Neden Tercih Edilmeli?

Erken hasat zeytinyağının birbirinden farklı faydası bulunmaktadır. Özellikle kalp damar sağlığı ve kanserden korunma yönünde büyük ölçüde rol oynar. Bilindiği üzere zeytinyağı yemeklere lezzet kattığı gibi insan sağlığı için de önemlidir. İçerisinde birbirinden farklı mineraller ve vitaminler bulunur. Erken hasat zeytinyağı kendine özgü tat ve kokusu ile diğer zeytinyağı türlerine göre tercih edilenler arasında ilk sırayı alır. Diğer zeytinyağlara göre düşük asidite özelliğine sahip olan erken hasat zeytinyağı, özellikle kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bu sebepten ötürü tercih edilmesi gereken erken hasat zeytinyağı hem yemeklerinizi lezzetlendirecek hem de sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Erken Hasat Zeytinyağı Nereden Satın Alınır?

Zeytinagaci.com ve Solive markası olarak sizi Türkiye’nin en kapsamlı ve en kaliteli zeytinyağı ürünleri ile buluşturuyoruz. Web sitemizden ve mağazamızdan güvenli bir şekilde erken hasat zeytinyağı siparişi verebilir, sofralarınıza daha fazla lezzet katabilirsiniz.
ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI SİPARİŞ VERMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.