2500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ!

Gemlik Zeytinyağı Nedir?

04-04-2022 15:59
Gemlik Zeytinyağı Nedir?

Gemlik Zeytinyağı Nedir? 

Zeytin ağacının meyvesi olarak bildiğimiz zeytinin tarihteki yeri 8.000 yıllık bir geçmişe tekâmül etmektedir. Arkeoloji dalının güvenilir arkeologları zeytinin 6.000 yılından bu yana Akdeniz coğrafyasında yetiştirildiğini belirtmektedir. Arkeolojik kalıntılarını kanıt olarak göstermektedir. Bu araştırmalar zeytinin 6.000 yılından bu yana insan besini olarak kullanıldığını kanıtlamıştır. Gemlik zeytinyağı anne sütüne yakın özellikler göstermektedir.

Gemlik zeytinyağının içeriğindeki antioksidan maddeler insan sağlığı için çok yararlıdır.

Saç ve cilt güzelliği için sabun olarak da kullanılmaktadır.

İlk İki Saat Zeytinyağı

İlk iki saat zeytinyağı, (Patentti Solive ait) hasat toplandıktan sonra iki saat içinde sıkılan zeytinyağı türüdür. Sıkıldıktan hemen sonra yoğun tadı ile sofralarda tüketilebilir. En erken hasat olduğu için aroması çok yoğun ve keskindir boğaz yakabilir. Sağlık açısından çok faydalıdır. İlk iki saat zeytinyağını diğerlerinden ayıran özelliği aromasının yoğun olması, tadının keskin ve boğaz yakıcı olması ile birlikte tamamen filtre edilmemiş olmasıdır. Polifenol oranı en yüksek, en sağlıklı sızma zeytinyağıdır. Gemlik zeytinyağı türlerinin hasat sonrası en erken üretilen ve tüketilen yağıdır. Kahvaltı sofralarında kullanımı yoğun olmakla beraber bardakla içilebilir ve meyve suyu kıvamındadır. Gemlik zeytinyağlarının arasında en büyük özelliği hasat esnasında ilk iki saat içerisinde sıkılarak filtre edilmeden saklanmasıdır.

Erken Hasat Sızma Zeytinyağı

Erken hasat sızma zeytinyağı polifenol açısından zengin olmakla beraber natürel sızma zeytinyağı türüdür. Bilimsel araştırmalara göre erken hasat sızma zeytinyağı, sızma zeytinyağına göre daha sağlıklı ve yoğundur. Erken hasat sızma zeytinyağının hasat zamanı diğer Gemlik zeytinyağlarından farklıdır. Rengi koyu yeşildir. Erken hasat zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri bunlardır. Coğrafyamızda zeytinin olgunlaşma dönemi Ekim ile Kasım ayları arasındadır. Ve bu aylarda toplanma işlemi gerçekleştirilmektedir. Ekim ile Kasım ayında zeytin yağlanmaya başlar. Yağlanmaya başlayan Gemlik zeytinleri hasat için hazırdır. Artık hasat gerçekleştirilebilir ve erken hasat sızma zeytinyağı elde edilir.

Sızma Zeytinyağı

Sızma zeytinyağının, serbest yağ asit oranı en yüksek 0,8 olan zeytinyağıdır. Oleik asit cinsinden 0,8 dizemin üzerinde olan yağlara Naturel denir ve Sızma değillerdir. Oleik asit cinsinden en fazla %1 ise Natürel Zeytinyağı, oleik asit cinsinden en fazla %2 ise Natürel birinci, Oleik asit cinsinden en fazla %3,3 ise Natürel ikinci olarak adlandırılmaktadır. Gemlik zeytinyağları arasında asit oranı 0,8 dizem ya da daha az olan türdür. 4 kilo zeytinden 1 kilo zeytinyağı çıkar. Doğal olarak doğrudan tüketimi sağlıklıdır ve tüketildiğinde ağızda meyvemsi ve keskin bir tat bırakmaktadır. Buram buram zeytinyağı kokar. Hafif bir kısa süreli yakıcı etkiye sahiptir buda olumlu özellikleri arasında yer almaktadır.

Riviera Zeytinyağı

Riviera zeytinyağı, diğer Gemlik zeytinyağlarından renk olarak farklıdır. Rengi diğerlerinden daha açık olmasıyla beraber koku olarak da hayli hafiftir. Riviera zeytinyağının kalitesini ölçümlemek gerçek bir uzmanlık istemektedir. Riviera zeytinyağı Gemlik zeytinyağlarının arasından rafine zeytinyağı ile sızma zeytinyağının karıştırılması sonucu elde edilmektedir. Karışım oranları genel olarak %90 rafine zeytinyağı ile %10 sızma zeytinyağı ile yapılmaktadır. Tat ve aroma hissiyatları karışımda kullanılan zeytinyağlarının kalitesine göre değişim göstermektedir. Asitlik dereceleri ve renkleri de yine aynı şekilde karışımda kullanılan zeytinyağlarının kalitesine göre değişmektedir. Karıştırılan bir yağ türü olduğu için güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Gemlik zeytinyağları arasında karışım ile elde edilen zeytinyağı türüdür. Daha çok yemeklerde kızartma yağı olarak kullanılmalıdır. Farklı olarak poğaça, börek ve fırınlarda kullanılmaktadır. Tatları karışımdan dolayı farklılık gösterdiği için her riviera zeytinyağı tat ve hissiyat olarak tam olarak aynı değildir.
Gemlik Zeytinyağı Çeşitleri Sipariş Vermek İçin Tıklayınız!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.