2500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ!

Sele Zeytin İle Salamura Zeytin Arasındaki Fark Nedir?

31-03-2022 16:35
Sele Zeytin İle Salamura Zeytin Arasındaki Fark Nedir?

Sele Zeytin İle Salamura Zeytin Arasındaki Fark Nedir?

Sele zeytinde salamura zeytin de aslında aynı ağacın ürünüdür. Bu kutsal ağacın meyvesi basitçe; kıvırcıklaşmadan toplanıp havuzlara atılınca salamura, kıvırcık hale geldikten sonra toplanınca sele zeytini oluyor. Tatlandırma aşamaları da zeytine göre değişiyor. Hem tüketiciler hem de zeytin satan kişiler aslında sele zeytin ile salamura zeytini farklı gruplarda düşünebiliyor. Oysa ki salamura edilecek olan siyah zeytinler özel havuzlarda uzun süre bekletilir. Bu havuz içerisinde salamura suyu bulunur ve zeytinin bu salamura suyunda bekleme süresi ortalama olarak 6 ya da 7 aydır. Bu süre olgunlaşma ve tat alma durumuna göre değişiklik gösterebilir. Sele zeytini ise ambalajda sadece tuz ile olgunlaştırılarak üretilir. Aşağıdaki yazımızda Sele zeytini ile Salamura zeytinin nasıl üretildiğini ve arasındaki en temel farkı daha yakından anlayalım.

Sele Zeytin Nedir?

Sele zeytininin doğal yoldan kıvırcıklaşması ve tatlanması sadece Marmara bölgesine özgü bir özelliktir. Toplama sürecinin hemen akabinde, bir bidona yerleştirilen zeytinlerin bir katında tuz bir katında ise zeytin koyularak karıştırılır. Bu şekilde fabrika üretim tesisleri mevcut kapasitelerine göre üretim yaparlar. Salamurada bekleyen zeytine nazaran sele zeytinin tat alma süresi ortalama olarak daha düşüktür. Örneğin salamura zeytinin 6-7 ay kadar beklemesi gerekirken sele zeytin 20 gün gibi bir sürede sürecini tamamlar. Sele zeytin, çok daha yoğun meyvemsi tada ve kıvırcık bir yapıya sahip olur. Salamurada beklemediği ve dalından kıvırcık halde toplanan zeytinler, tuzda bekledikleri süre boyunca suyunu salarak daha fazla kıvırcık hale gelirler. Sele zeytini, bu kadar kısa bir teknikle hazırlanır.

Salamura Zeytin Nedir?

Salamura zeytin, adından da anlaşılacağı gibi toplanmış zeytin ürünlerinin salamura edilmesi yani tuzlu su havuzuna yatırılması demektir. Tuzda bekleyen zeytinlerin aksine orijinal görüntüsünü korumaya devam eden salamura zeytinler üzerindeki taş baskı ile 6 ya da 7 ay kadar sonra eşsiz bir görüntüye sahip olurlar. Öyle ki siyah zeytin denildiği zaman ilk akla salamura zeytin gelir. Salamura zeytinler genellikle yağlı salamura zeytin olarak bilinirler. Marketlerde ve halk dilinde de yağlı sele zeytin adı ile anılsa da aslında doğrusu yağlı salamuradır.

Salamura İle Sele Zeytin Arasındaki Fark Nedir?

Başlıca en temel farkları sele zeytin daha kıvırcıktır salamura ise daha düz görünüme sahiptir.

İkinci en temel fark ise tuz oranıdır. Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir.

Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir.

Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.

En Kaliteli Siyah Zeytin Nereden Alınır?

En kaliteli siyah zeytini uzaklarda aramanıza gerek yok. Solive markalı siyah zeytinlerimiz, yeşil zeytinlerimiz ve birbirinden kaliteli zeytinyağı ürünlerimiz ile milletimizin yanındayız. Üretimin asla hız kesmediği fabrikamızda, 7 gün 24 saat Türkiye’nin en kaliteli ve en lezzetli zeytin ve zeytinyağları üretiyor ve tüm Türkiye’ye teslim ediyoruz. Gemlik’ten yetişen ve lezzeti ile damaklardan düşmeyen siyah ve yeşil zeytinlerimiz şimdi çevrimiçi alışveriş imkanı ile sizleri bekliyor.

En Kaliteli Siyah Zeytin Sipariş İçin Tıkla!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.