2500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETSİZ!

Zeytin ve Zeytin Çeşitleri

30-03-2022 16:53
Zeytin ve Zeytin Çeşitleri

Zeytin ve Zeytin Çeşitleri

Zeytin Ağacı, uzun ömürlü bir bitkidir. Zeytingiller familyasına aittir. Zeytingiller familyası 100 yaşına kadar erişebilir. Zeytin bir doğa harikası olmakla beraber insanlara sunduğu faydalar hayli fazladır. İçinde barındırdığı vitamin ve mineraller insanlığa oldukça yarar sağlamaktadır. Türk mutfağının olmazsa olmazı olan zeytin birçok farklı şekilde yemeklerinize lezzet ve aroma katabilir. Çoğu zaman kahvaltıda kullanılır. Farklı olarak poğaça, börek ve salatalarda da kullanılır. Doğal ve sağlıklı yağ sıralamasında birinciliği ele alan yağların kaynağı zeytindir. 8 bin yıllık bir tarihe sahip olan zeytinin uygarlıkların yazıtlarında ve kutsal kitaplarda bahsi geçmektedir. Kötü toprak koşullarında dahi yetişebilen bir bitkidir. Zeytinin yetişmesinde en önemli rol iklim şartlarına aittir. En kaliteli ve sağlıklı zeytin Gemlik bölgesinde yetiştirilebilmektedir.

Yeşil Zeytin

Yeşil zeytin, olgunlaşmadan toplanmaktadır. Olgunlaşmadan toplandığı için yeşil rengi almıştır. Yeşil zeytin diğer zeytinlerden farklı olarak içerisinde daha fazla su bulundurur. Yeşil zeytinin yağ oranı diğer zeytinlerden daha düşük olmakla beraber daha az kalorilidir. Yeşil zeytinde A vitamini oranı daha yüksektir. En kaliteli yağların kaynağı yeşil zeytindir.

Gemlik Zeytini

Gemlik zeytini, adını da aldığı gibi Bursa’nın Gemlik ilçesinde yetiştirilen zeytin türüdür. Gemlik zeytini bol etlidir ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Etinin bol olmasından kaynaklı sofralarda daha fazla tercih edilmektedir. Gemlik zeytininin merkezi Gemlik olmakla beraber Marmara bölgesinin önemli bir ticaret ürünüdür. Lezzet aroması eşsiz olan Gemlik zeytini olgunlaşmasının ardından toplanmaktadır. Siyah Gemlik zeytini kahvaltı sofralarının en çok tercih edilen zeytin türüdür. Gemlik zeytini sofralarımıza ulaşmadan önce hiçbir kimyasal işlem görmemektedir. Gemlik zeytinleri toplanma esnasında oluşan kayıpları önlemek amaçlı elle toplanmaktadır. Bu sayede kayıplar ortadan kalkmaktadır. Raf ömrü uzun olmakla beraber sağlık açısında da hayli yararlıdır. Gemlik zeytin dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Doğal ve sağlıklı olan Gemlik zeytini ambalajında da aylarca kalabilmektedir.

Gemlik Tipi Siyah Zeytin

Siyah zeytin, tarıma dayalı bir üründür coğrafyamızda sıklık ile yetiştirilmektedir. Marmara bölgesinden alınan fideler zamanla tüm Türkiye’ye dikilmiştir. Satışının kolaylığından dolayı Gemlik tipi siyah zeytin denir. Yeşil zeytinin olgunlaşmış halidir. Olgunlaşmadan önceki ilk rengi yeşildir akabinde kızıl rengi alır ve son olarak siyah zeytin olur. İnce dallı sivri yapraklı ağaçlarda yetişmektedir. Kalitesi yüksek olan siyah zeytin salamura, yeşil zeytin ve sele zeytin olarak kullanıma uygun olan zeytin türüdür. Sele zeytin ile yağlı salamura arasında bir fark yoktur. İkisi aynı zeytindir. Tek fark tatlandırma sürecinde izlenen yoldur. Zeytinler olgunlaşma sürecini tamamladıktan sonra el değmeden toplanarak boylarına göre ayrılır. Siyah zeytinler salamura edilmeden önce özel havuzlarda salamura suyuna yatılır ve ekstra tuz ilave edilmez. Tatlandırma için 6-8 ay kadar salamura suyunda bekletilir. Havuzlardan tam zamanında alınarak yağlanma işlemi yapılır ve yemeğe hazır hale getirilir sonrasında sofralara servisi gerçekleştirilir. Sele zeytini bir kat tuz bir kat zeytin olmak üzere bidonlara yerleştirilmektedir. Bidonlar belli periyodlarda çevrilir. Tuz çevirme ile zeytinlerin tüm yüzeyine temas eder ve böylece işlem tamamlanır. Sele zeytinin tatlanma süresi salamurada bekletilenden daha kısadır. Sele zeytinlerin yüzeyleri kıvırcıktır. Sele zeytinin aroması salamura edilen zeytinden daha yoğundur sebebi tamamen olgunlaşıp suyunu verip kıvırcık hale gelmesinden ve sadece bir miktar tuz ile çevrilerek olgunlaşmasındandır. Tuzlanan sele zeytinlerin içindeki su dışarı çıkar ve bu meyvemsi aroma yoğunluğuna yol açar. Tüm yapılan işlemlerin sonucunda hazırlanan zeytinler, sele zeytini ismi ile raflarda yer almaktadır. Gemlik zeytininden en büyük farkı, farklı coğrafi yetişme koşullarından dolayı etinin az çekirdeğinin büyük olması ve aromasındaki farklılıktır.
Tüm Zeytin Çeşitleri İçin Tıkla!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.